Select Page

Blog

Degenerativne bolezni sklepov

Kaj je sklep?

Sklep povezuje dve ali več kosti skupaj. Večina sklepov v telesu je mobilnih, kar omogoča, da se kosti premikajo med seboj. Velika večina gibljivih sklepov drži skupaj zunanja plast žilavega vlaknastega tkiva, ki se imenuje sklepna kapsula. Tanka notranja obloga sklepne kapsule, imenovana sinovialna membrana, ki proizvaja sklepno tekočino (sinovialno tekočino) za mazanje sklepa. Konci kosti so prekriti z gladko plastjo hrustanca, ki se imenuje sklepni hrustanec. Sklepna tekočina in sklepni hrustanec zmanjšata trenje v sklepu, kar mu omogoča nemoteno gibanje. Sklepni hrustanec ne vsebuje krvnih žil, ki bi ga oskrbovale s hrano ali kisikom. Namesto tega prejme nekaj svojih hranil iz majhnih žil v kosti, ki leži pod njo, preostanek pa tako, da absorbira hranila iz sklepne tekočine.

Kaj je degenerativna bolezen sklepov?

Ko se naši hišni ljubljenčki starajo, se lahko tkiva, ki obdajajo sklepe, pokvarijo in degenerirajo. Degenerativna bolezen sklepov se nanaša na artritis ali osteoartritis, ki je posledica postopnega propadanja sklepnega hrustanca v enem ali več sklepih. Artritis je splošen opis za katero koli stanje, ki povzroča vnetje v sklepih.
 
Ta gladek, prožen sklepni hrustanec se degenerira in sčasoma postane krhek. Pri hudi degenerativni bolezeni sklepov se lahko degenerirani hrustanec dejansko odcepi od kosti in postane ohlapen znotraj sklepa. Degenerativna bolezen sklepov se lahko pojavi po številnih boleznih sklepov, vključno z okužbami, in se lahko razvije po poškodbi kosti, sklepa ali operaciji. Psi z povečano telesno maso pogosteje razvijejo degenerativno bolezen sklepov, kar je neposredna posledica mehanskega stresa, ki ga prekomerna teža povzroča na sklepih.
Čeprav degenerativna bolezen sklepov običajno ni vnetna bolezen, ima blago vnetje pomembno vlogo pri povzročanju kliničnih znakov. Ko se hrustančne celice poškodujejo, sproščajo snovi, ki povzročijo vnetje, kar povzroča bolečino in nadaljnjo poškodbo hrustanca. Ko se degenerativna bolezen sklepov začne, lahko postane začaran krog. Ko se degeneracija nadaljuje, postane sklep bolj nestabilen; brazgotinsko tkivo in/ali kostni izrastki se bodo oblikovali znotraj sklepa, da bi ga stabilizirali, kar bo dodatno prispevalo k degenerativni bolezni sklepov.

Kakšni so znaki degenerativne bolezni sklepov?

Najbolj očiten znak degenerativni bolezni sklepov pri psih je šepanje; vendar pa nam psi poleg šepanja dajejo številne druge znake, ki kažejo, da trpijo zaradi artritične bolečine, vključno z:

 • več spanca,
 • počasnejši na sprehodih ali nočejo hoditi tako daleč,
 • sovražijo dotikanje ali krtačenje na določenih območjih telesa,
 • hoja med uriniranjem ali kakanjem,
 • daljše vstajanje iz ležečega položaja,
 • težave pri vstopu v avto,
 • imajo glavo ali rep nižje kot običajno,
 • nepripravljenost iti po stopnicah,
 • sedijo z iztegnjenimi zadnjimi nogami (leno sedenje).

Ali lahko kaj storim, da preprečim degenerativno bolezen sklepov?

Veliko psov z degenerativno boleznijo sklepov ima prekomerno telesno težo. Če ima vaš pes prekomerno telesno težo, je nujno, da shujša na nadzorovan način. Nizkokalorične diete ali diete z omejeno vsebnostjo kalorij so koristne pri preprečevanju prekomernega pridobivanja telesne teže in pri izgubi teže. Na voljo je veliko diet za zmanjšanje telesne teže, ki zelo dobro delujejo za večino psov. Vaš veterinar vam lahko pomaga oblikovati ustrezen program hujšanja za vašega ljubljenčka.

Ali je mogoče upočasniti napredovanje degenerativno boleznijo sklepov?

 • Nenehne raziskave artritisa so privedle do razvoja zdravil in dodatkov, ki so učinkoviti pri nadzoru uničenja hrustanca pri psih z degenerativno boleznijo sklepov. Delujejo z:
 • izboljšanje oskrbe s krvjo v sklepu,
 • preprečuje nastanek nekaterih škodljivih encimov, ki nadaljujejo uničenje hrustanca v sklepu, ko se začne,
 • spodbujanje tvorbe vlaknastega tkiva za celjenje poškodovanih območij, in
 • spodbujanje popravila hrustanca.
https://vcahospitals.com/know-your-pet/degenerative-joint-disease-in-dogs