Select Page

Blog

Prednosti HPMC kapsule

Hidroksipropil metilceluloza (HPMC), danes splošno znana kot hipromeloza, je proizvedena s sintetično modifikacijo naravno prisotne polimerne celuloze in velja za varno za normalno uživanje pri sesalcih (torej velja za pse). Poleg naštetih kategorij pomožnih snovi se HPMC polimer zdaj uporablja kot material ovojnice za kapsule. Farmacevtsko so kapsule trde (dvodelne) ali mehke (enodelne) in se uporabljajo za kapsuliranje farmacevtskih sestavin. Dvodelna kapsula je izdelana iz pokrovčka, ki zdrsne čez eno stransko odprto telo in tvori zaprt valjast predmet. Kapsule lahko nudijo boljšo kompatktno dozirno alternativo tabletam za zdravila z nizko stisljivostjo, počasnim raztapljanjem in grenkim okusom. Kljub dejstvu, da je večina farmacevtskih kapsul, ki so na voljo na trgu, narejenih iz želatine, je bilo v zadnjih letih na voljo več HPMC kapsul za zelišča v prahu in prehranska dopolnila. HPMC kapsule lahko ponudijo privlačno alternativo želatinskim kapsulam zaradi rastlinskega vira. Navzkrižno povezovanje nezdružljivosti želatine in zdravil ter strogi predpisi glede uporabe želatine živalskega izvora, ki zahtevajo odsotnost goveje spongiformne encefalopatije (BSE)/transmisivne spongiformne encefalopatije (TSE), so spodbudili iskanje nadomestka želatine.
 
HPMC kapsula je fizično stabilen polimer, ki je odporen na stroge pogoje različnih spojin glede toplote in vlage. Hkrati vsebuje v sebi zelo malo vode oziroma skoraj nič, zaradi česar je primeren za sestavine, ki so občutljive na vlago. Vloga HPMC kapsule je zaščititi njeno vsebino pred razgradnjo ali spremembami izdelka, kar pomeni izolacijo pred temperaturnimi nihanji ali izpostavljenostjo vlagi. Stabilnost učinkovin v kapsuli je ključen dejavnik pri razvoju izdelka.
 
HPMC se uporablja tudi kot filmska obloga ali tabletni material s podaljšanim sproščanjem na farmacevtskem področju. Kapsule HPMC so bile razvite tako za farmacevtske izdelke, kot za prehranska dopolnila, da ne le prenesejo temperaturne spremembe, ampak tudi izpolnjujejo prehranske zahteve.
 
HPMC kapsule vsebujejo želirno sredstvo za doseganje črevesnih lastnosti, kar omogoča zaščito občutljivih sestavin pred kislim okoljem želodca in popolno raztapljanje v črevesju. Zagotavljajo tudi zadostno masko okusa in odpornost na kisline, da preprečijo želodčni refluks za ribja olja in so postali rešitev za številne probiotike, zeliščne ali mineralne formulacije na trgu danes.
 
Kapsule na osnovi HPMC lahko igrajo tudi vlogo pri odpravljanju slabe biološke uporabnosti. Te kapsule lahko medsebojno delujejo s slabo topnimi zdravilnimi učinkovanami, kar vodi do nižje stopnje kristalizacije v prebavnem traktu, kar je lahko pomembno v situacijah, ko so v črevesju prenasičene zdravilne učinkovine ali pri odmerjanju visokoenergijske oblike soli ali šibko bazične zdravilne učinkovine.

Viri:

  • Burdock GA. Safety assessment of hydroxypropyl methylcellulose as a food ingredient. Food Chem Toxicol [Internet]. 2007.;45(12):2341–51. Dostopno: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S027869150700261X
  • Al-Tabakha MM. HPMC capsules: current status and future prospects. J Pharm Pharm Sci  a Publ Can  Soc Pharm Sci Soc Can des Sci Pharm. 2010.;13(3):428–42.
  • Yang N, Chen H, Jin Z, Hou J, Zhang Y, Han H, idr. Moisture sorption and desorption properties of gelatin, HPMC and pullulan hard  capsules. Int J Biol Macromol. september 2020.;159:659–66.