Select Page

Blog

Pogoste bolezni okostja pri mlademu psu

Kaj povzroča šepanje odraščajočega mladišča?

Šepanje ali šepanje na sprednjih in/ali zadnjih nogah

Osteochondritis dissecans (OD ali OCD) ali osteohondroza (OC) je okvara na gladki površini hrustanca znotraj enega ali več sklepov. Izraz osteohondroza se nanaša na nenormalen razvoj hrustanca na koncu kosti v sklepu, medtem ko se osteochondritis dissecans nanaša na ločitev obolelega hrustanca od spodnje kosti. Najpogosteje prizadene ramenski sklep, komolec, bok ali koleno in so lahko prisotni tudi pri mladih, hitro rastočih psih veličih pasem. V nekaterih primerih je poškodba hrustanca ali razpoka v hrustancu na koncu kosti; če do tega pride, se lahko okvara pozdravi s strogim mirovanjem in omejevanjem aktivnosti več tednov. V teh primerih se lahko predpišejo tudi zdravila proti bolečinam, zdravila za zaščito hrustanca in prehranska zdravila. V drugih primerih se kos hrustanca odlomi in prosto plava v sklepu. To povzroča bolečino, ki se razlikuje od blagega, občasnega šepanja do intenzivne, stalne bolečine. Kirurgija za odstranitev okvarjenega zavihka ali “plavajočega” kosa hrustanca je priporočeno zdravljenje v teh primerih.
 
Panosteitis je vnetje na površini dolgih kosti. Temu pravimo tudi “bolečine v dolgih kosteh” ali “bolečine v rasti”. To se lahko pojavi v več kot eni kosti hkrati in lahko povzroči “premično” šepanje, ki sega z ene kosti ali noge na drugo. Je samoomejujoč, vendar se lahko ponovi, dokler hitre rasti ni konec. Bolečino lahko lajšamo z različnimi vrstami zdravil. To je morda najpogostejši vzrok za “šepanje nog” pri mladih, hitro rastočih psih. Pogost klinični znak je bolečina, ko so dolge kosti stisnjene, skupaj z vnetjem, vključno z občasno vročino nad prizadetim mestom. 
 
Hipertrofična osteodistrofija je vnetje v rastnih ploščah dolgih kosti. Običajno povzroči otekanje in bolečine v sklepih, kar lahko povzroči zvišano telesno temperaturo in izgubo apetita. Pri večini psov je samoomejujoč brez trajnih poškodb. Vendar pa lahko nekateri psi trajno poškodujejo rastne plošče, kar ima za posledico deformirane noge. Zdravljenje poteka z zdravili za lajšanje bolečin in zatiranje vnetja. Ta zdravila lahko vključujejo nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID) ali kortikosteroide (prednizon).

Šepanje ali šepanje samo na sprednjih nogah

Displazija komolca se nanaša na nenormalno rast ali razvoj komolčnega sklepa. Komolčni sklep je sestavljen iz 3 kosti, polmera, ulne in humerusa.
 
Tri različne težave lahko povzročijo displazijo komolca:

  • Neenoten ankonični proces (UAP) je razvojna napaka ankonealnega procesa. Ankonalni proces je majhen kos kosti, ki se nahaja na zadnji strani ulne (daljša od obeh kosti podlakti) na zadnji točki komolca. Običajno, ko pes doseže puberteto, se rastna plošča, ki se nahaja med ankonealnim procesom in preostalim delom ulne, zapre in zlije dele kosti skupaj. Ko se ta del ulne ne zraste, komolčni sklep postane nestabilen, kar povzroča šepanje in bolečino ter hitro nastane degenerativno obolenje sklepov ali artritis. V nekaterih primerih del kosti prosto plava v sklepu, kar povzroča dodatno nelagodje. Psi s to boleznijo hromijo na prizadeto nogo ali noge in lahko jokajo, ko je komolec iztegnjen. Zdravljenje zahteva operacijo. Rezultati so veliko boljši, če se operacija izvede, preden sekundarni artritis prizadene sklep.
  • Fragmentirani koronoidni proces (FCP) je razvojna napaka enega od koronoidnih izrastkov, dveh majhnih koščenih izrastkov na koncu ulne, znotraj komolčnega sklepa. V tem stanju medialni ali lateralni koronoidni proces razvije razpoko ali razpoko in se loči od preostale kosti. To povzroča bolečine in nestabilnost sklepov. Če se operacija ne izvede takoj, se bo v sklepu razvil artritis. To stanje je verjetno dedno in se pogosteje pojavlja pri psih velikih pasem, zlasti pri prinašalcih, rotvajlerjih in nemških ovčarjih.
  • Osteochondritis dissecans (OCD) je bil obravnavan zgoraj. Na tem mestu OKM prizadene distalni del kosti nadlakti (kjer se poveže s komolčnim sklepom). 

 

Šepanje ali šepanje samo na zadnjih nogah

Displazija kolka je nepravilna tvorba kolčnega(-ih) sklepa(-ov). Kolčni sklep je “krogla in vtičnica”. Med rastjo morata tako “kroglica” (glava stegnenice) kot “glavica” (acetabulum) rasti enako hitro. “Displazija” preprosto pomeni nenormalen razvoj ali rast, pri displaziji kolkov pa do te enotne rasti ne pride. Posledica tega je, da se žoga in vtičnica ne zgibata ali ne prilegata skupaj, kar ima za posledico ohlapnost ali ohlapnost. Boki postanejo “na mestu”, kar povzroči bolečino, šepanje in šepanje.
 
Displazija kolkov ima dedno komponento in je veliko pogostejša pri velikih pasemskih psih, kot so zlati prinašalci, labradorci, mastifi, nemški ovčarji, rotvajlerji, staroangleški ovčarji itd. Za zmanjšanje pojavnosti displazije kolkov v prihodnjih generacijah , nobenega psa, ki je v pasmi z visokim tveganjem, se ne sme vzrejati, dokler niso narejeni rentgenski posnetki njegovih bokov. Nedavne raziskave kažejo, da so vrsta prehrane, porabljene kalorije in stopnja rasti kosti v fazi hitre rasti vsi pomembni dejavniki tveganja za razvoj displazije kolkov. Zato veterinarji svetujejo, naj mladiči velikih pasem jedo posebno hrano za velike pasemske mladiče in pazijo na pridobivanje telesne teže vsaj prvo leto življenja. Vsekakor se posvetujte s svojim veterinarjem o tem, s čim bi morali hraniti svojega mladiča v tem kritičnem obdobju.
Psi s hudo displazijo kolkov imajo velike težave pri prehodu iz ležečega v stoječi položaj in jih boli med hojo. Nasprotno pa psi z blago displazijo kolkov morda ne kažejo znakov šepavosti. Vendar pa se s staranjem psa na splošno razvije sekundarni artritis s pridruženo bolečino in zmanjšano gibljivostjo. Glede na resnost displazije kolkov obstaja več možnosti zdravljenja. Nekatere pse je mogoče zdraviti z zdravili, drugi pa bodo potrebovali operacijo. Za dodatne informacije glejte izroček “Displazija kolkov pri psih”.
Luksirana pogačica je stanje, ki prizadene kolenski sklep. Pogačica ali kolenska kapica je pritrjena na notranjo površino pogačičnega ligamenta. Nahaja se na sredini kolenskega sklepa in drsi naprej in nazaj v trohlearnem utoru. Luksirajoča pogačica izskoči iz svojega utora in se pomakne na eno ali drugo stran, ko je koleno iztegnjeno. To se zgodi bodisi zato, ker pogačični ligament ni pravilno pritrjen na srednji črti golenice.
 
Obstaja več stopenj luksacije pogačice, od občasne luksacije do stanja trajne luksacije. Resnost se lahko sčasoma poslabša in pogosto postane opazna, ko pes dozori. Ko se kolenska kapica luksira, se koleno ne more normalno premikati. Psi s tem stanjem se lahko naučijo, kako ‘hiperekstengirati’ kolenski sklep in zaskočiti pogačico nazaj na svoje mesto. Luksirana pogačica je pogostejša pri majhnih pasmah psov in se zdi, da ima dedno komponento. To stanje zahteva kirurško korekcijo. 
 
Viri:
https://vcahospitals.com/know-your-pet/bone-and-joint-tumors-in-dogs